Aansteker kopen

Een hydrofobe houder is gemaakt van metaal, maar heeft een speciale coating op zich die bekend staat als een ademend membraan. Wanneer deze vuursteen wordt verhit, absorbeert hij het vocht en komt hij in contact met de brandstof, waardoor hij ontstaat en zelfontbrandt. Hydrofobische aanstekers zijn ook van metaal gemaakt, maar in plaats van beschermd te worden door een laag diƫlektrisch poeder, wordt het beschermd door een speciaal omhulsel met een coating, dat een smeedstuk wordt genoemd.

Dit type stormaansteker werd uitgevonden in het begin van de jaren 1930 en “butaan zaklamp” genoemd door de Duitse firma Weger. Ze waren oorspronkelijk zeer laag geprijsd om geld te besparen en waren licht om mee te nemen. Het moderne licht kan worden vergeleken met kleine batterijen. De aansteker kan worden gebruikt voor het aansteken van kleine vuurtjes om te koken.

Er zijn twee soorten aanstekers: de ene wordt boven de aansteker gehouden om het roken te vergemakkelijken, en de andere wordt onder de aansteker gehouden om het legen te vergemakkelijken. Aanstekers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Enkele jaren geleden werd de schakelaar in een modern jasje gestoken, maar veel mensen hebben dat niet meer gezien en er bestaat nog steeds een conventioneel jasje.

Veel mensen verzamelen aanstekers, omdat ze tot de meest zeldzame voorwerpen behoren. Sommige merkaanstekers zoals Jackson en tegenwoordig maken hun aanstekers nog steeds uniek door ze in verschillende metalen te gieten. Soms wordt een aansteker gegoten als sleutelhanger of plaquette als souvenir.

Tegenwoordig zijn aanstekers high tech en van zeer hoge kwaliteit met veel nieuwe ontwerpen die elk jaar verschijnen. Ze zijn in het begin ook veel duurder en dat is de reden waarom sommige mensen ze willen verzamelen. Het is niet ongewoon om ze te verzamelen, het is eerder de jacht die het moeilijkste deel ervan is. Er bestaan nu camera’s die met overraviolet licht de aanwezigheid van goud op lichtere stortplaatsen kunnen opsporen en zo kunnen voorkomen dat het afval in aantal toeneemt. Uiteraard is de traditionele aanpak om er scherp op te letten en ook de waarde te controleren van andere metalen die om echtheidsredenen kunnen worden toegevoegd. Dit is echter het moeilijke deel, want alles wat nieuw is, kan een waanzinnige biedingsstrijd veroorzaken.

Hoewel het goud nu zeer goed gescheiden is van de rest van de aansteker, is het nog steeds mogelijk om ze vermengd met andere soorten metaalafval te vinden. Goedkopere aanstekers zullen vaak een laagje verf op zich hebben waardoor ze er vrij goed uitzien. De originele aansteker kan er zelfs beter uitzien als gevolg van herhaaldelijk schoonmaken. Aanstekerveilingen zijn ook een goede plek om te beginnen met het vinden van redelijk geprijsde aanstekers. Er is bijna altijd wel iets te doen op de veiling.

Als langdradige hobby is het verzamelen van vintage aanstekers zeer interessant en de uitdaging om ze te vinden maakt deel uit van het plezier.