Saxofoon Den Haag

 

 

 

 

Een uitstekende korte samenvatting van de saxofoon in het Engels is te vinden in ms.MS. 1597. Lesions of the Doppler Effect,Dohme, Michael and Parkin. (Handboek van Dynamische Beweging)

6.4.5 Muziek en onderricht van bolderinstrumenten

De afbeelding hiernaast toont een niet-transponerend, op een drumstel gelijkend muziekinstrument dat een drumstel wordt genoemd. Het omvat een basdrum om het ritme vast te houden en verschillende grotere bekkens zoals de sidestick die de aanvalslijn vormen. De grote bekkens kunnen worden aangeslagen, gescheiden en tot 5 of zelfs meer keer herhaald zonder de rest van de muziek te beïnvloeden. De muziek voor het drumstel wordt aangeboden als een opeenvolging van gestippelde noten. De cimbaal rusten worden voor elke noot overgeslagen, waardoor een “drumpatroon” ontstaat. De betekenis van elke noot wordt aangegeven door de 4e, 6e, 8e, en 11e noot van de juiste volgorde. Een groter voorbeeld is het drumstel hiernaast. Het drumstel werd blijkbaar geïntroduceerd door de Belgische klassieke musicus Jules Cheypstra in de late jaren 1940 (Ilary, Piu), hoewel ook andere verzamelaars met dit soort ongewone instrument hebben gepronkt. Het schijnt dat Martin Towner zich herinnerde dat hij het drumstel zag op een muziekfestival halverwege de jaren zestig: “Het leuke eraan was dat het nieuw was. Je zou nooit verwacht hebben dat zoiets ergens zou terechtkomen, zeker niet na de grote omwentelingen van de jaren ’60.” Hij meldt dat hij uit een van de grootste sets werd gemaakt, aangezien de grote percussieve%drumset%s pas aan het eind van de jaren 60 werden bedacht. De opmerkingen van Martin Towner zijn waarschijnlijk even waardevol voor verzamelaars van drumstellen als voor andere serieuze muziekverzamelaars die zich er niet van bewust zijn dat soortgelijke instrumenten al sinds de jaren 1930 professioneel worden bespeeld.

© Martin D. Towner, Sothebys, 1957

De reden voor het succes van het drumstel, althans voor zijn schepper, zou zijn relatief grote toonbereik zijn; het spelen op een gemiddelde frequentie met lage harmonieën zou dus waarschijnlijk ook geen bijzonder onaangename toonverandering tot gevolg hebben wanneer op een hogere of lagere toonhoogte werd gespeeld. S Ales Adamson herinnerde zich het drumstel ook toen we het over zijn unieke “Martin” systeem hadden. Hij herinnerde zich dat hij aanvankelijk van plan was om slechts één set op het laagste tempo te spelen en dan de toonhoogte geleidelijk op te voeren tot de laatste toonhoogte, maar hij vond dat dit “het systeem te onbegrijpelijk maakte om te accepteren, en uiteindelijk kwam de klankverandering op een verrassende manier tot stand: Ik veranderde de toonhoogte op een paar manieren, dan aan de andere kant van de actie stopte ik en wisselde dan af. “Een andere belangrijke eigenschap van het drumstel is dat het een gehoorspecifiek geluid voortbrengt. Hoe dat precies in zijn werk gaat is natuurlijk moeilijk in woorden uit te leggen, maar het lijkt erop dat, net als bij de meeste geluiden, de orgelklanken die door het drumstel worden gemaakt meer (of minder) opvallen in het gehoor dan andere geluiden.

Als dergelijke veldopnamen voor zichzelf zouden worden opgenomen, zouden ze moeten worden aangevuld met commentaar van een artiest. Op de plaat zijn de muzikale arrangementen van zowel John Cage als Paul McClung vrij duidelijk, maar het duidelijkst hoorbare geluid komt van de percussie zelf. Bovendien had de bedenker, Martin Towner, het eenvoudiger, meer of minder emotioneel emotionele stuk voorgelegd aan Jules Cheypstra die het vrijwillig speelde. Hetzelfde geldt voor de meeste opnamen van het drumstel door Adamson, Bakus en Liutjon en voor de plaat van Towner zelf. Het commentaar van Woodson komt in zo’n korte stijl dat het conversatieachtig aandoet en de opname is verder niet consistent in de kwaliteit van Woodson’s commentaar/interpretaties van de instrumenten. Bij een groot aantal instrumenten doet dit denken aan de indrukken die andere veldopnamen, bijvoorbeeld van Earley en Mendelssohns, zullen maken.

6.5 Muziek gemaakt van wedstrijdverslagen

Ga naar het begin van de pagina.

6.5.1 Wedstrijd Records

Ga naar het begin van de pagina.

6.5.2 Recordisten en Engelssprekende volkeren

Opnemers

5. Liederen uit het oude Engeland

SONGS: From Early England

6.5.3 Pastorale en landelijke liederen

6.5.4 Volksliederen

6.5.5 “Traditionele” liederen uit Noord-Europa

6.5.6 “Geografische” liederen

6.6 Muziekrichting omgeschakeld

Commentaar van Charles Hammener: Het verhaal achter de verandering van muziekregie:

Ergens daarna dwalen we af naar het bekende … gebied van de muziek, waar de stem en de muzikale opvattingen vreemd genoeg tegenover elkaar staan, en slechts in verwarring of gedeeltelijke overeenstemming met elkaar omgaan. In zulke gevallen is enige ontdekking noodzakelijk.

lees meer: